In Disselwijk kunnen 10 Oekraïense gezinnen tijdelijk terecht in mobiele woonunits

In Sint-Lambrechts-Herk kunnen vanaf juni 10 Oekraïense gezinnen terecht in mobiele woonunits van de sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. In eerste instantie waren ze bedoeld voor tijdelijke huisvesting van sociale huurders tijdens renovatiewerken aan hun eigen woning. Maar nu zullen Oekraïense vluchtelingen ze goedkoop kunnen huren.

n de sociale woonwijk De Nieuwe Winning in Hasselt heeft de sociale huisvestingsmaatschappij Cordium 10 mobiele woonunits geïnstalleerd. Vanaf juni zullen daar 40 Oekraïense vluchtelingen in opgevangen worden. "Het is zo dat we de laatste twee jaar een aantal nieuwe ontwikkelingen volgen in de bouwsector om sneller betere woningen te kunnen voorzien voor opvangproblematieken", legt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) uit.

"We zijn dit project aanvankelijk gestart om ongeveer 100 woonunits te kopen voor verhuisbewegingen", zegt de minister. "Als sociale woningen gerenoveerd moeten worden, moet men ergens anders plaats voorzien. Maar Cordium heeft er nu voor gekozen om deze woonunits van de Vlaamse overheid te huren en te gebruiken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen."

Geen containergevoel

"De woonunits zijn helemaal afgewerkt in hout, dus ze zien er heel warm en gezellig uit. Je hebt hier dus zeker geen containergevoel", zegt schepen van Sociaal Woonbeleid, Dymfna Meynen (N-VA). "Langs de binnenkant zijn ze volledig bemeubeld en zien ze er uit als een gewoon appartement of studio."

Woonunit staat er op een dag

"De units die hier staan kosten tussen 80.000 euro en 95.000 euro", zegt Leen Beke, zaakvoerder van Corbiz. "Op een dag tijd worden de units vanuit de fabriek getransporteerd en geplaatst op een schroefpaalfundering, die achteraf volledig kan worden verwijderd. We hebben units met een, twee of drie slaapkamers. Op die manier kan je aan verschillende gezinnen een oplossing bieden. Het voordeel aan de units is dat ze volledig in de fabriek gebouwd worden: volledig onafhankelijk van het weer. Al het afval dat geproduceerd wordt, kan ook op een goede manier worden verzameld. De mobiele woonunits zijn op zo een manier gebouwd dat ze verschillende keren kunnen verplaatst worden."

 

 

HBVL