Fien (10) strijdt voor titel van Homo Universalis

Fien (10) strijdt voor titel van Homo Universalis op Ketnet: “Zakje met vissen als geluksbrenger”

Fien Schiffeleers (10) uit Sint-Lambrechts-Herk doet vanaf maandag op Ketnet een gooi naar de titel van Homo Universalis. De vrolijke tienjarige is de enige Limburgse die het gedurende drie weken opneemt tegen 24 leeftijdsgenoten. “Ooit hoop ik bij de grote mensen mee te doen.”

Het is al de derde Ketnetversie van het razend populaire Homo Universalis. Bijna 700 kinderen stelden zich kandidaat. Met een spontaan filmpje vanop de trampoline, in elkaar gestoken door de trotse mama Kim Van Eysden, wist Fien de jury te overtuigen. “Het was volledig Fien haar idee om zich op de trampoline voor te stellen. Heel spontaan en de bloopers hebben wij erin gelaten. Na enkele weken kregen we een mail dat ze een van de honderd kinderen was om een auditie af te leggen bij de VRT. Ze moest er spelletjes spelen om te kijken hoe ze in de groep lag”, vertelt papa Tom. En dat was blijkbaar heel goed. “Het was altijd een droom voor mij om mee te mogen doen”, zegt de goedlachse Fien die graag sport en lid is van de KSA. “Waarom ze voor mij gekozen hebben? Misschien omdat ik heel veel lachte. Ook toen ze de vragen stelden.”

Geluksbrenger 

De opnames zijn intussen achter de rug. Fien is de enige van 25 kandidaten die de Limburgse eer verdedigde. Vijf dagen lang waren er opnames op de Electrabelsite in Schelle. Eeuwige roem en een trofee waren de inzet. Op welke plaats ze geëindigd is, mag Fien niet verklappen. “Dat is niet altijd gemakkelijk. Mijn vriendinnen vragen me vaak hoe ver ik ben geraakt. Stom dat ik niets mag zeggen, maar gelukkig kan ik goed zwijgen. Mijn vrienden en vriendinnen zijn alvast heel nieuwsgierig en gaan allemaal kijken.” Tijdens de opnames kon Fien rekenen op morele steun van haar ouders en haar zus Noor. “Ik had een speciale geluksbrenger mee. Een klein zakje met drie vissen in. Ze stonden voor mijn mama, papa en zus. Dan waren er ze er toch bij”, verduidelijkt Fien die veel van vissen houdt.

Nieuwe vriendinnen

Toch verliepen de opnames niet allemaal even vlot. “Er was een proef bij waarin we grote spelden in hooibergen moesten zoeken. Niet eenvoudig, want ik ben er allergisch voor. Ik stond helemaal vol rode plekken, maar het is nog goed afgelopen.” Voor Fien waren de tv-opnames een ervaring om nooit meer te vergeten. “Het was heel leuk. Zeker omdat ik er heel veel vriendinnen heb bijgekregen met wie ik zeker nog eens wil afspreken. Of ik de televisiesmaak nu te pakken heb? Ik hoop ooit eens mee te doen bij Homo Universalis bij de grote mensen.”

 

HBVL