Mobiel recyclagepark in Hasselt is een blijver

 Na een jaar proefdraaien heeft de stad Hasselt beslist om haar ‘mobiele recyclagepark’ te behouden. Dat project trekt van wijk naar wijk om er klein afval in te zamelen. Dat blijkt goed te werken.

In het eerste jaar kreeg het recyclagepark op wielen bijna duizend bezoekers. “Met het mobiel recyclagepark willen we enerzijds de Hasselaren uitleggen welk afval we inzamelen, maar tegelijk willen we hen ook warm maken om ook voor die kleinere hoeveelheden gebruik te maken van de reguliere recyclageparken. We willen dus zeker niet het reguliere park vervangen, maar de Hasselaren in de eigen buurt kennis laten maken met de mogelijkheden van onze recyclageparken”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld).

Riool

De schepen geeft een voorbeeld. “Verschillende afvalstoffen, zoals glas, frituurolie of kaarsresten, vind je bij een gemiddeld gezin niet veel”, legt Libert uit. “Daarom belanden ze vaak in de restafvalzak, in of naast een container die er niet voor bedoeld is, in de natuur of in het geval van frituurolie zelfs in het riool. Terwijl het stuk voor stuk perfect recycleerbare afvalfracties zijn die je gratis naar onze recyclageparken in Sint-Lambrechts-Herk of Kuringen kan brengen.”

Banneuxwijk

Van mei 2021 tot april 2022 trok het mobiele park op woensdag twee keer naar 23 locaties in de wijken. Bezoekers kunnen er terecht met maximaal een winkelzak afval per persoon. We kregen 964 bezoekers in het eerste werkjaar, waarbij we ook wel verschillen zien in opkomst van wijk tot wijk”, zegt schepen Libert. “In de Banneuxwijk telden we twee keer zoveel bezoekers als in de meeste andere wijken. We merken dat men vooral elektronisch afval, frituurolie, piepschuim en hard plastic meebrengt. Na deze succesvolle eerste ronde is beslist om, minstens tot april 2023 aan een nieuwe ronde te beginnen en die is nuttig, merken we aan de bezoekersaantallen, die gelijklopend blijven. Daarnaast bezochten we bij aanvang vaker de omgeving van stedelijke scholen waarbij we die scholen ook uitnodigden voor een educatief bezoek.”

De locaties van het mobiele park kunt u opzoeken op www.hasselt.be/mobielrecyclagepark.Sint-Lambrechts-Herk is weer aan de beurt op 15/02/23:  Sint-Lambrechts-Herkstraat 69 (Beukenhof)

 

HBVL