Fier op mijn job: geitenmelkboerderij Duchamps - Reenaers

We spraken af op de geitenboerderij van Alexander en Sonja om iets meer te vernemen over hun bedrijf van geitenmelk. In de stalling van 70 meter lengte bevinden zich ca 220 geiten waarvan 180 ooien in melkproductie die ieder ongeveer 1000 liter melk per jaar en per dier geven. We vernemen dat de markt erg gepiekt is in 2015 en sedertdien op hetzelfde hoge peil is gebleven. De vraag naar geitenkaas is dan ook erg groot.

Er zijn twee melkbeurten per dag. De melk wordt geleverd aan CAPRA, een onderdeel van de Franse voedingsgroep Eurial. Deze heeft een omzet van 60 miljoen liter geitenmelk per jaar waarvan een groot gedeelte wordt omgezet in melkpoeder voor de buitenlandse markt. Vijfjarige contracten waarborgen een vaste prijs met een premietoeslag die afhankelijk is van het eiwit- en vetgehalte van de melk. Hoe meer eiwit des te meer kaas. Strenge kwaliteitscontroles om de drie dagen staan garant voor een kwaliteitsvol product waarop ze terecht fier mogen zijn.

.De dieren verblijven steeds op stal maar krijgen dagelijks de allerbeste verse Luzern klaver, soms afgewisseld met maïs en hooi voor een gezonde vezelstructuur. Vermits luzernklaver een vlinderbloemige plant is die stikstof uit de lucht onttrekt krijgen Alexander en Sonja hiervoor ook een milieusubsidie. De voeding is bovendien gewaarborgd vrij van genetische manipulatie. Het VLOG label staat voor: Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik (VLOG). Het jaar 2021 belooft een succesvolle oogst.

Met in Vlaanderen 80 boerderijen en ca 26.000 geiten is onze regio slechts een kleine speler op de wereldmarkt. We tellen in Vlaams Brabant 4 uitbaters met 756 geiten; in Limburg 15 uitbaters met 4.252 geiten, in Oost - Vlaanderen 18 uitbaters met 8.075 geiten, in West-Vlaanderen 18 uitbaters met 3.137 geiten en in Antwerpen 25 uitbaters met 10.936 geiten

Ander artikels uit de Wijkkrant.