De samensmelting van een fusiestad brengt veel voordelen met zich mee, maar ook een aantal praktische zaken die we moeten regelen.
Het is wettelijk niet toegelaten om twee identieke straatnamen te hebben op hetzelfde grondgebied. De naamswijzigingen gebeuren vooral op vraag van de hulpdiensten om verwarring in crisissituaties te voorkomen. Ook bij andere instanties zoals de post kunnen identieke of gelijkklinkende straatnamen voor problemen zorgen.
Alle nieuwe adressen zullen officieel gebruikt worden vanaf 01.01.2025.
Sint-Lambertusstraat > Jozef Droogmansstraat
Deze straatnaam steunt op de verdiensten van Jozef Droogmans (1895-1982), inwoner van Sint-Lambrechts-Herk met een rijkgevuld leven. Hij was onder meer privaat bibliothecaris van koning Leopold II en koning Boudewijn, oprichter van het Limburgs Cultureel Verbond, voorzitter van het Koninklijk Leesgezelschap van Hasselt, medestichter van de Vereniging van de Limburgse Schrijvers, docent aan de politieschool...
Wat moet je in orde maken als inwoner?
Burgerzaken
- Elektronische identiteitskaart (e-ID), Kids-ID en/of Vreemdelingenkaart worden gratis aangepast op de chip van de e-ID. Meld je persoonlijk aan in het stadhuis ‘t Scheep of in het administratief centrum te Kortessem, in de eerste drie maanden na de fusie, tussen 01.01.2025 en 31.03.2025. Je kan hiervoor vrij binnenlopen op één van de locaties. Voor de wijzigingen heb je de PIN-code (of PUK-code) van jouw kaart nodig. Heb je deze niet meer? Dan moet je deze eerst opnieuw aanvragen via Burgerzaken.
Postbedeling
- Kranten, tijdschriften en magazines waarop je een abonnement hebt breng je zelf op de hoogte.
Goed om te weten: Bpost beveelt aan om vanaf 01.01.2025 de nieuwe gemeentenaam te gebruiken. Je mag ook nog de deelgemeentenaam gebruiken, zolang je deze combineert met de correcte postcode. Vermijd om de nieuwe gemeentenaam én tussen haakjes nog eens de oude (deel)gemeentenaam te schrijven. Dit kan problemen opleveren bij de automatische sortering van de post.
Diverse
- Geef je nieuwe adres door aan de HR-dienst van jouw werkgever of school.
- Breng artsen, specialisten, ziekenhuis, apotheker, notaris, advocaat, architect, (beroeps)verenigingen, organisaties, handelaars…zelf op de hoogte.
We werken samen met verschillende Vlaamse en federale overheidsinstanties, zoals Informatie Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur, om de impact te minimaliseren. We proberen organisaties zonder centraal adressenbestand via hun koepelorganisaties te bereiken en nieuwe adressen toe te voegen aan hun systemen. Alle aanpassingen zijn kosteloos.
Wat gaat automatisch?
Burgerzaken
- Voor je reispas en rijbewijs is geen aanpassing nodig, hier staat geen adres op.
Postbedeling
- Bpost zal gedurende 6 maanden gegarandeerd ook post bezorgen die nog geadresseerd is op het oude adres. Ook daarna zal bpost zo flexibel mogelijk omgaan met post in de fusiegemeenten en zo goed als mogelijk de post bezorgen.
Diverse
- Alles voor het rijkregister, kadaster, belastingen, sociale zekerheid, ziekenfonds, vergunningen en aktes, voertuigen en pleziervaart zal automatisch worden aangepast.
- Telecom-, nuts- en energieleveranciers, openbaar vervoer, banken en verzekeringen worden op de hoogte gesteld.
Wat zijn de volgende stappen?
De aanpassing van je straatnaam gebeurt pas op 1 januari 2025. We werken in fases:
- December 2024: Je ontvangt een herinnering aan de nakende adreswijziging en de te nemen stappen.
- 01 januari 2025: Je straat heeft officieel een nieuwe naam.
Meer informatie
Bekijk de Life Event Scan van Vlaanderen