2,4 Werkgroep Sint-Truidersteenweg
De leefbaarheid verbeteren van de dorpskern
Dankzij de tussenkomsten van burgemeester Vandeput kon Sint-Lambrechts-Herk bekomen dat de betonstraatstenen werden opgebroken en de weg geasfalteerd. De werken werden uitgevoerd tijdens de paasvakantie 2021. Dit werd door de rechtstreeks omwonenden erg gewaardeerd vermits hiermee werd tegemoetgekomen aan de jarenlange klachten van geluidsoverlast en gebrek aan rijcomfort maar vooral ook leefkwaliteit langsheen de Sint-Truidersteenweg.
De betonstraatstenen in de dorpskern werden over een afstand van ongeveer 800 meter vervangen door asfalt. Het kruispunt met de Sint-Lambrechts-Herkstraat en Vorststraat kreeg een nieuwe, semi-conflictvrije verkeerslichtenregeling en fietsopstelstroken in de zijstraten. Ook de eerste meters van de aangrenzende zijstraten werden in asfalt vernieuwd. Ter hoogte van die zijstraten kreeg het fietspad een rode coating zodat het fietspad er extra opvalt. De boordstenen en straatkolken, maar ook de langs-parkeer-stroken bleven behouden. De bushaltes in de werfzone verdwenen omwille van voldoende aanbod in de directe omgeving.
De werkgroep “verbetering Sint-Truidersteenweg” was samengesteld met: René Kumpen – wijlen Marcel Poncelet - Kris Froidmont – André Broeders – Robert Vandenborn en Carlo Gerets.
Na het bereiken van haar doelstelling werd de werkgroep opgedoekt.
Grenzen zien: van landbouwdorp naar groene stadsrand
We stelden vast dat het naambord dat de grens aangaf tussen het vroegere Sint-Lambrechts-Herk en Hasselt verdwenen was.
Het leek misschien een bijkomstigheid maar voor Sint-Lambrechts-Herk had het een symbolische betekenis.
Vermits de stad Hasselt betaat uit stedelijke en landelijke kernen zijn we gehecht aan het behoud van onze naam als voormalig dorp en vandaag als groene stadsrand.
Het naambord bevond zich op de rechterzijde van de Sint-Truidersteenweg rijdend van Hasselt in de richting van Alken met als tekst ‘ Sint-Lambrechts-Herk Hasselt’.
Na tussenkomst bij de dienst ‘Wegen en verkeer’ werd de formele toezegging gedaan dat het bord zou worden teruggeplaatst.
Het symbolische belang van deze naamplaat bestaat erin dat we niet wensen dat de naam van de voormalige fusiegemeenten verdwijnt. Stevoort blijft Stevoort en Spalbeek blijft Spalbeek; zo ook voor Kermt, Godsheide, Sint-Lambrechts-Herk, enz..
De naam “Sint-Lambrechts-Herk” mag niet verdwijnen.
AWV de dienst wegen en verkeer beloofde over te gaan tot het terugplaatsen van een verdwenen naambordlangsheen de Sint-Truidersteenweg, rijdend van Hasselt naar Alken.
Het betrof de aanwijzing van het grondgebied van Sint-Lambrechts-Herk zoals het in 1976 fuseerde met Hasselt. Het behoud van de naamborden heeft nog steeds een symbolische betekenis voor de voormalige fusiegemeenten vermits de dorpsraad niet wenst dat deze plaatsnamen verdwijnen. De lokale geschiedenis creëerde immers een band die tot op vandaag is blijven bestaan, ook in het gemeenschapsleven. Sint-Lambrechts-Herk is er trots op om deel te mogen uitmaken van de stad Hasselt met behoud van haar landelijk karakter als groene stadsrand. En daartoe behoort ook de naam die ze verkreeg sedert de Franse revolutie.
Van: klantendienst-awv@wegenenverkeer.be
Onderwerp: (KM-2023-27359)
Datum: 27 september 2023 om 12:59:14 CEST
Aan: r.kumpen@telenet.be
Beste mijnheer Kumpen, Wij gaan dit naambord terugplaatsen. Wij kunnen u helaas nog geen timing meegeven hiervoor. Met vriendelijke groeten. Dirk Klantendienst AWV