BIN informatie

Sinds het winteruur van kracht is, worden de dagen snel korter en vlugger donker. Een ideaal moment om even stil te staan bij inbraakpreventie en de veiligheid van je woning onder de loep te nemen. 

Het blijft een feit dat inbrekers een sterke voorkeur hebben voor de donkere wintermaanden.

Inbrekers hebben gemiddeld 60 seconden nodig om in een woning te geraken en na 4 minuten zijn ze reeds gevlucht. In 10% van de inbraken, komt er zelfs geen schroevendraaier aan te pas, omdat ze valse sleutels gebruiken. Het lijkt bijna een makkie om in te breken, en daarom geven we graag enkele tips voor een goede inbraakpreventie.

Goede buitenverlichting.

Buitenverlichting die aanspringt met behulp van een bewegingsdetector kan de dieven afschrikken wanneer deze plots aanspringt.  Bovendien verbetert dit de kans aanzienlijk op sociale controle, omdat het de kans verhoogt dat de inbrekers zichtbaar zijn voor voorbijgangers en buren.

Indruk van aanwezigheid.

Als je niet thuis bent, en zeker tijdens de feestdagen, is het nuttig om enkele lichten in je woning aan te laten, om de indruk te geven dat er iemand aanwezig is. Ook een radio laten aanstaan kan hierbij heel nuttig zijn. Probeer te vermijden dat men kan binnenkijken, bijvoorbeeld met behulp van schemer gordijnen.

Doe je deur steeds op slot.

Vermijd om de deur gewoon achter je dicht te trekken, maar doe deze echt op slot. Als de deur niet op slot is, geraakt een inbreker makkelijker binnen.

Steek je huis niet weg.

Een hoge omheining of heg kan een veilig gevoel bieden. Het is echter veiliger indien uw woning goed zichtbaar is vanop de straat.

Help de dieven niet:

laat geen ladders, tuinmeubelen, afvalcontainers, enz.. rondslingeren waarmee de dieven gemakkelijker hoger gelegen ramen kunnen bereiken. Verstop ook geen sleutels op typische plaatsen zoals de deurmat of een bloempot.

Werk samen met je buren.

Hou samen een oogje in het zeil; terwijl de ene buur overdag thuis is en de andere ’s nachts, kan men andere dingen zien. Hou elkaar goed op de hoogte van verdachte zaken.

Wees creatief, want dieven zijn dit ook.

Wij gaan trachten binnenkort een info avond te organiseren omtrent dit onderwerp. Zodra ik iets meer concreet weet, informeer ik jullie.

En denk eraan: mochten jullie toch iets vreemd opmerken in uw straat/buurt, contacteer onmiddellijk 101. Beter één keer teveel bellen dan één keer te weinig.

 

Met vriendelijke groet,

Raf  (BIN coördinator SLH)

Bin

Buurtinformatienetwerk St-Lambrechts-Herk

Raf Stienen heeft donderdag 18/11 samen gezeten met de lokale politie en Stad Hasselt voor het oprichten van een Buurtinformatienetwerk (BIN).

Dit is een netwerk om de veiligheid en leefbaarheid te verhogen, criminaliteit en overlast te voorkomen, veiligheidsgevoel te verhogen en de samenhang tussen de buurtbewoners te verhogen. Hoe werkt zo een BIN?

Stel, u ziet iets vreemd (verdacht persoon, voertuig, inbraak), dan moet het zoals altijd de 101 gecontacteerd worden. In het call center van de politie krijgen ze dan ook een melding dat dit adres in een BIN zit. Dan wordt deze oproep geanalyseerd om te zien of deze naar de BIN gestuurd wordt. Als er bv een inbraak ergens in de voormiddag geweest is, en om 17h wordt dit pas gemeld, zal er geen melding naar de BIN gestuurd worden (dief zal dan toch al weg zijn). Zodra er een bericht naar de BIN verstuurd wordt, krijgen de leden van deze BIN een bericht via Be-Alert.

Raf heeft dit nu samen met Stad Hasselt aangevraagd, maar het is niet de bedoeling dat hij dit alleen zal doen (meestal een groepje van 4-5 personen). Mocht je interesse hebben, stuur hem een berichtje. raf.stienen@proximus.be. Ook als je nog extra vragen hebt, mag je me apart iets sturen. We laten deze groep nog zoals het was. De BIN is administratief veel werk, dus dat zal niet meer voor dit jaar zijn.

 

St-Lambrechts-Herk.be