Wat is “LETS”?

Lets is een ruilsysteem waarin mensen onderling diensten uitwisselen met elkaar. De Lets-groep ruilt goederen en diensten met elkaar en elke “uitwisseling” wordt uitgedrukt in een lokale “munt”, het “drepke”. Naast het uitwisselen van diensten worden er ook wel spulletjes, tuinoogst, planten “verletst”.

Door de drepkeswaarderingen is er een evenwicht in geven en nemen: elke letser heeft op het einde van zijn lidmaatschap evenveel “gekregen” als “gegeven”. Mooi aan het systeem van de Letsgroep is dat dat geven en ontvangen niet 1-op-1 moet: je kan dus bv tuinhulp krijgen van Ria en zelf gaan helpen op een feestje bij Kristof of de strijk doen voor Eva. Lets-Limburg, dat ook actief is in Sint-Lambrechts-Herk, werd opgericht in maart 1999 als “Lets Hasselt”. Vanaf einde 1999 groeide de groep zeer sterk en werd de volledige provincie betrokken in de werking zodat de naam werd aangepast naar “Lets Limburg”.

Ook in Herk zijn er nu een handvol letsers, die in contact zijn met leden uit de omliggende gemeenten. In Hasselt en Alken samen ca 50, in de hele provincie ongeveer 150. www.letslimburg.be

Wil je weten wat die Herkse letsers zoal aanbieden? Wat dacht je van plantjes, zelfgeperste appelsap, zelfgebakken lekkers en zelfs suikervrije of suikerarme desserts, hulp bij het invullen van je belastingbrief, lenen van een wandel-gps, allerlei lekkers uit de tuin, mooie naaiwerkjes, kleine klusjes in huis, spannende thrillers, laten koken met vergeten groenten, gezelschapsspelletjes spelen of lenen, je strijk laten doen, vuilniszakken van Limburg.net,....

De volgende Lets-bijeenkomst gaat door in de Beemdgalm in Sint-Lambrechts-Herk, op zaterdag 18 juni 2022 om 19 h. We starten om 19 h. met een een infomoment voor geïnteresseerden.

Voor meer info kan je rechtstreeks terecht bij stanengwen@aquilanova.be

Andere artikels uit de wijkkranten.