't Hofke van Louisa

Louisa Cosemans (97), woonde 65 jaar lang in 't Hofje, een fifties villa in Sint-Lambrechts-Herk, een pand uit 'Huis Gemaakt'.

Louisa werd geboren op 25 mei 1925 in Diepenbeek. Ze groeide op in een eenvoudig gezin en moest al vroeg aan de slag om haar eigen brood te verdienen. Ze werkte als poetsvrouw in een cinema in Hasselt.

In 1950 trouwde Louisa met Isidoor, een schilder. Het stel bouwde samen 't Hofje, waar ze in 1953 hun intrek namen. In de jaren die volgden, kregen ze twee kinderen: Godelieve, Johnny.

Toen Isidoor vijftien jaar geleden overleed, bleef Louisa alleen achter in het huis.

Louisa verliet het huis in 2018 met pijn in het hart, omdat ze ouder werd en het huis niet meer helemaal aankon. Ze was bang dat ze eens zou vallen en geen hulp zou hebben. Ze woont sindsdien in een woonzorgcentrum in Hasselt.

De tuin was verwilderd, overal in het huis stonden Jezusbeelden, en de pantoffels van Louisa lagen nog naast het bed. Dit alles suggereert dat de tijd in het huis stil is blijven staan sinds Louisa het verliet.

De naam 't Hofje verwijst naar de tuin en de bloemen rond het huis. Dit is een mooie herinnering aan de tijd dat Louisa nog in het huis woonde en ervan genoot om in de tuin te werken.

Het huis is verkocht voor 180.000 euro aan een bedrijf dat in opdracht van VTM werkt. De twee koppels die in 't Hofje aan de slag gaan, zijn Kevin en Lotte en Bram en Sarah. Ze hebben zes weken de tijd om het huis te verbouwen. 

 

HBVL